Warunki uprawy winorośli

Warunki uprawy winorośli



Najważniejszy jest kawałek ziemi we właściwym miejscu i dobry klimat. Francuzi określają te czynniki pojęciem „terroir”. Terroir to coś więcej, bardziej w intuicyjnym rozumieniu odpowiada szeroko rozumianemu słowu ziemia. Ziemia to oczywiście podłoże, gleba, a ta jest bardzo ważnym czynnikiem w procesie dojrzewania winnej latorośli. Ziemia to także klimat. Nasłonecznienie, temperatury, wilgotność, te czynniki związane z klimatem decydują o zawartości cukru i aromatu w winogronach, decydują więc o smaku wina. Ziemia to wreszcie położenie winnicy. Nie tylko położenie geograficzne i związany z tym klimat, ale przede wszystkim ukształtowanie terenu, na którym leży winnica, wystawienie do słońca, odległość od zbiorników wodnych. Najlepsze wina wytwarzane są w winnicach położonych na stokach wzgórz, o dobrym nasłonecznieniu, rozciągających się wzdłuż rzek. Regiony, w których można uprawiać winogrona, muszą spełniać pewne warunki dotyczące długości sezonu, liczby dni słonecznych, kąta padania promieni słonecznych, średniej temperatury i opadów deszczu. Największe znaczenie ma jakość gleby. Konieczny jest także odpowiedni system melioracyjny. Właściwe nasłonecznienie pozwala winogronom dojrzeć w pełni, zapewniając równowagę poziomu cukru i kwasu. Stanowi ona o różnicy pomiędzy winami przyzwoitymi, dobrymi i znakomitymi. W chłodnym klimacie winogrona długo zachowują kwasy, nawet podczas wytwarzania cukru. Winogrona, z których produkuje się czerwone wino nie wytworzą w takich warunkach dostatecznej ilości barwników, dlatego w chłodniejszych rejonach upraw z reguły powstaje białe wino. 

Zamknij

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych.
Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia.
Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.