Pochodzenie naszych win
Argentyna
Matias Riccitelli
Winiarnia RICITELLI znajduje się w sercu Vistalby, w regionie Lujan de Cuyo, w Mendozie. Obecnie to 20 hektarów winnic podzielonych na trzy różne parcele u podnóża Andów znajdujących się między 980 a 1120 m npm. Większość z tych winnic została zasadzona na początku XX wieku.
Michel Torino
Jedną z najbardziej prominentnych firm w Cafayate jest wytwórnia Michel Torino. Jej założyciele przybyli tu z Włoch pod koniec XIX wieku. Ich Bodega El Esteco należy do najbardziej zasłużonych winiarni w Cafayate. I najpiękniejszych.
Australia
Jim Barry
Jim Barry Wines to wielopokoleniowa, rodzinna winiarnia w Clare Valley w Australii Południowej założona w 1959 roku przez Jima Barry'ego i jego żonę Nancy. Obecnie nadzór nad firmą sprawowany jest przez syna Nancy i Jima, Petera, który wraz z żoną Sue oraz dziećmi Tomem i Samem z powodzeniem produkują wspaniałe wina o znakomitej jakości.
Austria
Der Ott
Winiarnia założona w 1889 roku przez Ignaza Ott, prowadzona z oddaniem i starannością w 1993 roku została przejęta przez kolejne pokolenie Marię i Bernarda. Wieloletnie doświadczenie pasja i przywiązanie do Wagram zaowocowało wspaniałymi winami. Winiarnia w 2008 otrzymała tytuł winiarza roku przyznany przez prestiżowy magazyn "The Falstaff".
Erich Scheiblhofer
Winnice Erich Scheiblhofer to 85 ha ziemi w najlepszych lokalizacjach Andau są jedymi z większych w rejonie Burgenland. Duże nasłonecznienie, wysokie temperatury średnie w połączeniu z mineralną ziemią żwirową stwarzają idealne warunki do uprawy winorośli. Winiarnia założona przez Johanna Scheibhofera, którego dzieło kontynuowane jest obecnie przez syna Ericha znana jest w szczególności z wyśmienitych win czerwonych, co potwierdzają liczne nagrody i wyróżnienia.
Hannes Reeh
Hannes Reeh to rodzinna winiarnia założona w 2007 roku przez obecnego właściciela Hannes’a, który prowadzi ją wraz ze swoją siostrą Karhrin.
Weingut Mayer am Pfarrplatz
Winiarnia od 1811 roku należy do rodziny Mayer, a tajemnica tworzenia najwyższej klasy win przekazywana jest z pokolenia na pokolenie.
Weingut Schwarz
Historia winiarni zaczyna się w 1992r. kiedy to Hans Schwarz hobbistycznie wyprodukował swoje pierwsze wino o nazwie Giovanni. Zachęcony radami przyjaciół, w 1999r. i założył firmę Weingut Schwarz. Jego pierwszy "Schwarz Rot" zmienił postrzeganie winogron Zweigelt, które nigdy nie wykazywało takiej głębi i złożoności. Było to możliwe dzięki szybkiemu schłodzeniu winogron w winnicy bezpośrednio po zebraniu.
California
Bread & Butter
W winiarni Bread & Butter wierzą, że dobre rzeczy w życiu nie powinny być skomplikowane. Dobre rzeczy powinny być po prostu, no cóż, dobre. Dobre, szczere i pyszne. I nieskomplikowane. Bo kiedy kwestionujemy, za dużo myślimy i dochodzimy do wniosku, że każda drobnostka jest tak ważna… Ignorujemy to, co naprawdę ważne. To, co dobre. To, co szczere. To, co pyszne. I to, co nieskomplikowane. Dlatego ich wielokrotnie nagradzana i doświadczona winiarka Linda Trotta tworzy przemyślane wina, których delektowanie się nimi nie wymaga dodatkowego namysłu.
Chile
Torreón de Paredes
Winiarnia Torreón de Paredes powstała w 1979 roku w Rengo, 130 kilometrów na południe od Santiago, stolicy Chile.
Francja
Chateau de la Font du Loup
Domaine La Font du Loup to rodzinna winiarnia produkująca wina typowa dla Châteauneuf-du-Pape tczylinajstarszej francuskiej apelacjipołożnaj w południowej części Doliny Rodanu, obejmująca powierzchnię 3171 ha. I produkującą wina dobrze zbudowane i dosyć długowieczne., które rozsławił na przełomie XII i XIII w. zachwycony nimi papież Jan XXII, stacjonujący po sąsiedzku w Avignonie.
Chateau Grand Francais
Winiarnia Chateau Grand Francais to zarazem tradycja i historia jak i nowoczesna technika używana do produkcji win organicznych od ponad 10 lat. Owe połączenie wiedzie do wytwarzania ciekawych oraz złożonych win, które charakteryzują się elegancką nutą przywodzącą na myśl dawne wina z Bordeaux, a zarazem powiewem świeżości i lekkości.
Domaine Jean Dauvissat Père et Fils
Domaine Jean Dauvissat Père et Fils to niewielka rodzinna winiarnia, która skupiła się na produkcji wytwornych i znanych na całym świecie win Chablis. Filozofia rodziny to pieczołowita dbałość o jakość swoich win i zapewnienie im długowieczności. Każde z gatunku produkowanych przez nich Chablis posiada swój własny charakter i własną kompozycję w której nawet najbardziej wymagający koneser odnajdzie przyjemność.
Domaine Preignes Le Vieux
Domaine Preignes Le Vieux to rodzinna winiarnia znajdująca się na południu Francji w Langwedocji.
Hiszpania
Abadia de San Quirce
Jest to winiarnia powstała w 1998 roku w samym sercu apelacji Ribera del Duero. Od samego początku celem było tworzenie win najwyższej jakości, które w pełni odzwierciedlałyby charakter terroir tego regionu. Czołowe pozycje produkowane w winiarni to pełne, czerwone i bogate w taniny wina wytworzone ze szczepu Tempranillo, starzone w dębowych beczkach poczynając od 6 miesięcy kończąc na 16 miesiącach. Wina zatem nie są zbyt ciężkie, ale ich struktura jest doskonale wyczuwalna.
Altos de Torona
W dolinie Rías Baixas znajduje się rezerwat bioróżnorodności, w którym żyje ponad 91 gatunków flory i 71 gatunków fauny, objętych ochroną w ramach planu działania i ochrony tego naturalnego siedliska. Powstają w nim wina o atlantyckim charakterze, charakteryzujące się typowością, świeżością i elegancją Altos de Torona to coś więcej niż nowoczesna i doświadczona winiarnia to ekosystem o powierzchni prawie 100 hektarów, specjalnie zaprojektowany, aby tworzyć wina w sposób zrównoważony i w harmonii z naturą…
Barón do Sil
Bodegas Baron do Sil to mała rodzinna galicyjska winiarnia w regionie Valdeorras. Klimat śródziemnomorsko-oceaniczny z wpływami Atlantyku oraz dogodne położenie upraw na wysokości od 300 do 700 metrów nad poziomem morza stwarzają idealne warunki do produkcji wysokiej jakości win wytrawnych w szczególności znakomitego Godello.
Bodegas Habla
Bodegas Habla to winiarnia posiadająca 200 hektarów upraw winorośli. Uprawy te to duże wyzwanie, gdyż winorośl rośnie na kredowej glebie, a jej korzenie muszą przebyć bardzo długą i żmudną drogę by sięgnąć wszystkich składników niezbędnych do rozwoju. Dlatego też wina z Bodegas Habla są tak bardzo aromatyczne i esencjonalne. Nazwa winiarni wiąże się z legendą, która głosi, że Michał Anioł, kończąc swoją rzeźbę Mojżesza poirytowany krzyknął do niego by przemówił „habla!” (mów! Z hiszpańskiego) i rzekomo rzucił młotkiem w rzeźbę. Ubytek na kolenie Mojżesza jest być może właśnie wynikiem tego incydentu.
Bodegas Martin Codax
Winiarnia powstała w 1986 roku i swoją nazwę wzięła od imienia i nazwiska galicyjskiego średniowiecznego muzyka, którego utwory na stałe zakorzenione są w Galicji, a jej morze i wybrzeże skąpane jest w jego pieśniach. Winiarnia ma misje nie tylko tworzenia najlepszych win, lecz także poprzez nie, ich nazwy i teksty pisane na etykietach propagować kulturę galicyjską na całym świecie.
Bodegas Mauro
Bodegas Mauro to winiarnia załozona w 1980 roku przez Mariano Garcia w holdzie dla jego ojca w samym sercu doliny Douro. Wina, które wychodzą spor ręki enologa to kasyka i elegancja. Winiarnia bardzo dba o to by nie zatracić charakteru win, które odzwierciedlają swoje „terroir”. Winnice rozciągają się na 90 hektarach, a ich średnia wieku to 35 lat.
Bodegas Pandora
Bodegas Pandora jest winiarnią usytuowaną w samym sercu apelacji Rueda, kilka kilometrów od samego miasteczka Rueda, które nadaję nazwę apelacji. Jest to młoda winiarnia, która stawia na białe wina, z których słynie region. Verdejo to królujący tam szczep, a obok niego aromatyczny Sauvignon Blanc. Winiarnia produkuje młode, świeże, pachnące wina oraz takie, które poprzez dojrzewanie w dębowych beczkach są bardziej złożone.
Bodegas San Roman
Bodegas San Roman należące do rodziny Garcia (właścicieli Bodegas Mauro) to winiarnia powstała w 1995 roku w Toro. Produkuje ona wina typowe dla Regionu, silne, z mocnym charakterem i dużą elegancją. Winnice tutaj rozciągają się na ponad 140 hektarach, a ich średnia wieku to 45 lat. Jako że tamtejsze ziemie są ciężkie w uprawie, ubogie w składniki mineralne, są nawożone organicznie aby dały owoce o najwyższej jakości.
Bodegas Sonsierra
Winiarnia została założona 3 stycznia 1961 r. i otwarta 15 maja 1962 r. Od pokoleń związana z uprawą winorośli. Region ten ma tysiącletnią historię i jedną z najbogatszych dziedzictw historycznych w La Rioja . Cywilizacja winorośli i wina była rzeczywistością na tych ziemiach ponad dwa tysiące lat temu... W sercu DOCa. Rioja, la Sonsierra to region, który w historii cieszył się największą sławą w apelacji ze względu na jakość swoich win. Dzięki unikalnemu mikroklimatowi i terroir jest to obszar, w którym Tempranillo zachowuje się w szczególny sposób. Uprawa winorośli jest tu praktycznie monokulturą i sposobem na życie.
Bodega Cyan
Bodegas Cyan to prężnie rozwijająca się winiarnia założona w 1999 roku. Zlokalizowana w prowincji Zamorana, 12 km od Toro. Uprawy winorośli zajmują ok 40 hektarów, rozlokowane na łagodnych zboczach okolicznych wzgórz malowniczo komponują się z krajobrazem regionu. Winiarnia produkuje zaledwie 150.000 butelek wina rocznie co pozwala utrzymać jej wysokie standardy jakościowe na tle innych producentów z Toro.
Clos Galena
Clos Galena to spełnienie marzeń jej założyciela, Miguela Péreza, oraz pasji, którą przekazał swojej żonie Merche Dalmau. Kiedy odkryli Priorat, zakochali się w tym regionie i to właśnie tutaj marzenie stało się rzeczywistością, budując zrównoważoną i ekologiczną winiarnię.
Costers del Sió
Posiadłość w której mieści się obecna winiarnia została nabyta w 1992 roku przez rodzinę Porcioles-Buixó. Zerowe nasadzenia miały miejsce w 1998 roku aby w 2005 światło dzienne ujrzały pierwsze doskonałe butelki win Alto Sios oraz Vina Sios.
Garmon Universal
Garmon Continental to także projekt rodziny Garcia (właścicieli Bodegas Mauro i San Roman) zlokalizowany w regonie Duero. Przedstawicielem tego projektu jest wino Garmon. Wino eleganckie i wytworne odzwierciedlające charakter regionu.
La Rioja Alta
La Rioja Alta została założona w 1890 roku przez kilka rodzin z miasteczka Haro w regionie Rioja Alta.
Mandia Vell
Mandia Vell to winiarnia znajdująca się wschodzie Majorki, między Manacor i Porto Cristo. Powierzchnia upraw to 12 hektarów. Miejsce jest szczególne, gdyż winnice od samego rana otrzymują dużo słońca, co dobrze wpływa na owoce.
Mastinell
Winiarnia Mastinell znajduje się 60km na zachód od Barcelony u podnóża Sant Pau, gdzie od ponad 2000lat uprawiana jest winorośl. Idealny mikroklimat, pasja, zaangażowanie, staranny proces winifikacji i długoletnie stażenie , powoduje że powstałe w Mastinell CAVY są prawdziwymi dziełami sztuki.
Olivier Riviere
Olivier Riviere to młody enolog urodzony i wychowany w Bordeaux, we Francji. Postanowił wykorzystać uroki hiszpańskiego regionu Rioja jako jednego z najlepszych jeżeli chodzi o produkcję win i stworzył tam niewielką winiarnię odnoszącą już duże sukcesy na świecie. Olivier tworzy wina nietypowe, trochę nowoczesne a jednak zachowujące terroir Riojy oraz pomieszane z charakterystyką win z Bordeaux.
Pago Los Balancines
Jest to winiarnia, która mieści się blisko granicy z Portugalią w hiszpańskiej Extremadurze, gdzie ze względu na suchy klimat oraz bardzo wysokie temperatury i mocne słońce uprawa winorośli jest bardzo trudna i wymagająca.
Tamaral
Winiarnia Tamaral została założona w 1997 roku i już od samego początku została uznana za jedną z najlepszych w swoim regionie.
Vallformosa
Vallformosa, z ponad 150-letnią historią, to firma produkująca wina i wina musujące, w której tradycja, innowacja, zrównoważony rozwój i zróżnicowanie współistnieją we wszystkich aspektach.
Valtravieso
Valtravieso to jedna z pierwszych winiarni z własnymi winnicami w Ribera del Duero, położona na jednym z najwyższych wapiennych wzgórz w regionie, na wysokości ponad 900 m n.p.m. W tym wyjątkowym otoczeniu, dąży się do osiągnięcia najwyższej jakości we wszystkich procesach, minimalizując ingerencję zarówno w uprawy, jak i w proces produkcji. W ten sposób powstają wyjątkowe wina, o unikalnej dla tego regionu osobowości i stylu.
Viñedos Olvidados de Valtravieso
Z miłości do ziemi, winorośli i wina oraz pasji która skłania do patrzenia nie tylko na własne otoczenie powstał projekt Viñedos Olvidados de Valtravieso którego celem jest ratowanie obszarów tradycyjnych winnic wymagających szczególnej opieki i uwagi, oraz odkrywanie ich ukrytych skarbów. W rezultacie Valtravieso poszerza swoją wiedzę i doświadczenie w branży winiarskiej o trzy apelacje, takie jak D.O Arlanza, D.O. Jumilla i D.O.Ribera del Júcar, oferując Ekskluzywną Kolekcję pięciu win o indywidualnym charakterze, zawsze z pieczęcią jakości Valtravieso.
Vińa Olabarri
Pomysł na założenie winiarni Vińa Olabarri zrodził się w 1985 roku, kiedy to zakupiono stuletnią winnicę Anguciana.
Winery On Creations
Winery On Creations to innowacyjny projekt, który łączy tworzenie win ze sztuką i wyobraźnią. Projekt, kierowany przez Karela Eissnera, dyrektora kreatywnego i Pabla Cortésa, enologa, zlokalizowany jest w apelacji D.O. Yecla w Murcji we wschodniej Hiszpanii.
Niemcy
Paul Anheuser
Oparta na tradycjach rodzinnych winiarnia Paul Anheuser sięga początkami XVII wieku – czasu wojny trzydziestoletniej.
Nowa Zelandia
Elephant Hill
Elephant Hill to rodzinna winiarnia usytuowana nad samym Oceanem Spokojnym, u idyllicznych wybrzeży Te Awanga, w zatoce Hawke’s Bay.
Portugalia
Casa do Valle
Casa do Valle do główny dom posiadłości należącej do rodziny Sousa Botelho, produkującej Vinho Verde o tej samej nazwie.
Casa Santa Eulalia
Winnica Casa Santa Eulalia to 45 hektarów upraw położonych w rejonie Vinho Verde w subregionie Basto. Uprawiane winorośle, głównie na piaszczystych glebach pochodzenia granitowego w połączeniu ze specyficznym uwarunkowaniem klimatycznym przyczyniają się do powstania win o niebywałym charakterze.
Quinta do Crasto
Quinta do Crasto jest jedną z najpiękniej położonych winiarni w regionie Douro. Usytuowana na wzgórzu, z malowniczym widokiem na rzekę Douro stanowi miejsce pełne czaru i uroku.
RPA
African Pride Wines
Firma powstała z podziału Afrifresh Group – grupy, która obecnie znajduje się wśród pięciu największych producentów i eksporterów świeżych owoców na terenie południowej Afryki.
Stany Zjednoczone Ameryki Północnej
Schug
Schug Carneros o amerykańska winiarnia z Nappa Valley, która produkuje swoje wyśmienite wina od ponad czterdziestu lat. Założona przez Waltera Schuga, wkracza w nowy rozdział produkcji win w stylu eropejskim pod okiem niemiecko-amerykańskiego winiarza Johannesa Scheida.
Włochy
Berlucchi Franciacorta
Winnica Berlucchi, całkowicie przekształcona w rolnictwo ekologiczne, obejmuje ponad pięćset hektarów ziemi. Całkowicie przesadzona od późnych lat dziewięćdziesiątych, charakteryzuje się wysoką gęstością winorośli na hektar. Pobudzone cięcie kordonów i przerzedzanie przed zbiorami umożliwiają uzyskanie wysokiej jakości gron co stanowi doskonałą przesłankę wspaniałej Franciacorty.
Ca'del Baio
Ca del Bajo to typowa rodzinna winiarnia należąca w czwartym pokoleniu do rodziny Grasso.
Ca'de'Medici
Historia winiarni zaczęła się w drugiej połowie XIX wieku kiedy to Remigio Medici wraz ze swoimi synami zdecydował się rozpocząć komercyjną produkcję wina. Od samego początku wina cieszyły się dużym sukcesem zaczęły zdobywać wiele nagród. I jest tak aż do dziś
Ca'di Rajo
Ca di Rajo to winiarnia usytuowana w Conegliano, będącym historycznym miejscem jeśli chodzi i produkcję Prosecco.
Castello Di Ama
Castello di Ama znajduje się w historycznym sercu Chianti Classico, w środkowej Toskanii, pomiędzy prowincjami Florencja i Siena.
Fantinel
Winiarnia Fantinel została założona w 1969 roku, kiedy to Paron Mario zasadził pierwsze winorośle w północnej Friuli. Zrobił to będąc świetnie prosperującym restauratorem i hotelarzem, który serwował swoim klientom najwyższej jakości dania.
Gaja Ca'Markanda
Ca’Marcanda to winiarnia w rejonie Bolgheri, projekt, który narodził się w 1996 roku jest napędzany ambicją właściciela - Angelo Gaja.
Gianni Gagliardo
Historia winiarni zaczęła się w latach pięćdziesiątych, kiedy to Paolo Calle, kontynuując czteropokoleniową tradycję winiarską swojej rodziny, przeniósł się ze swoich winnic w Dolcetto di Diano d’Alba do La Morra, samego serca Barolo.
Il Fagetto
Winiarnia położona na wzgórzach Montepulciano, w malowniczym miejscu, otoczona drzewami oliwnymi oraz winnicami, rozciągającymi się na powierzchni siedmiu hektarów.
La Collina dei Ciliegi
Jest to rodzinna winiarnia mieszcząca się w północnych Włoszech, niedaleko Werony w regionie Veneto. Wina produkowane tutaj to klasyczne i typowe dla regionu Valpolicella, Ripasso i Amarone. Winiarnia szczyci się wysokiej klasy winami, a motto winiarzy w niej pracujących to robić najlepsze wina na świecie.
Le Morette
Le Morette, winiarnia należąca do rodziny Zenato, jest jedną z bardziej rozwijających się winiarni na obszarze Lugana.
Melini
Winiarnia Melini usytuowana jest w Gaggiano, 300 metrów n.p.m. na wzgórzach Chianti Classico pomiędzy Pogibbonsi, a Castellina.
Orma Bolgheri
Rodzina Moretti Cuseri jest dzisiaj trzecim pokoleniem produkującym wina. Winiarnia mieście się w Bolgheri przy tak zwanej „Winnej Drodze”. Oprócz pięknych okolic obfitujących w zielone wzgórza, szeroko rozciągające się winnice oraz złocisty brzeg morza Śródziemnego region oferuje także doskonałe warunki do uprawy winorośli i daje możliwość produkcji najlepszej klasy win.
Palladino
Rodzina Palladino produkuje wina w Serralinga d’Alba w samym sercu Langhe od 1974 roku. Są to wina, które są typowym odzwierciedleniem regionu. Elegancki i klasyczne, a zarazem bardzo przystępne i nieskomplikowane. Biznes winiarski prowadzony jest przez rodzinę, tradycja winiarska jest tutaj podstawą.
Podere Forte
To całkiem młoda winiarnia, która rozpoczęła produkcję wina 1997 roku poprzez Pasquale Forte, wizjonera, którego głównym celem podczas produkcji win jest zachować jak największą równowagę między pracą człowieka, a przyrodą jak najmniej w nią ingerując. Winiarnia mieści się w malowniczo położonej dolinie Val d’Orcia wpisanej na listę Unesco.
Poggio il Castellare
Winorośle należące do Poglio il Castellare rozciągają się na 8 hektarach, z jednej strony w malowniczej dolinie Val d'Orcia, z drugiej przy górze Mount Amiata, kończąc się na Abbazia di Sant'Antimo.
Rigoloccio
Winnica założona przez dwójkę przyjaciół którzy 2 2002r zakupili 23ha winnic u stóp Monte Calvo i wioski Gavoranno.
Rive della Chiesa
Winiarnia Rive della Chiesa została założona przez rodzinę Gasparetto na żyznych ziemiach Selva del Montello, znajdujących się w prowincji Treviso (Włochy).
Rudini
Winiarni Rudini to mała, rodzinna winiarnia założona ponad 50 lat temu przez rodzinę Rudini, dzisiaj prowadzona przez Stefanię oraz Giuseppe. Filozofią winiarni jest produkcja wysokiej klasy win, dostępnych dla każdego. Odzwierciadlać mają one gorący charakter Sycylii, mineralność gleby oraz owocowość nasłonecznionych winnic. Wina wychodzące spod ręki Giuseppe są winami wesołymi i łatwymi w odbiorze a ich prostota zadowoli nawet najbardziej wymagających klientów.
Tenuta di Biserno
Winiarnia założona w 2001 roku przez braci Lodovico i Piero AntinoriTenuta di Biserno znajduje się w gminie Bibbona w Alta Maremma, graniczącej od północy z historyczną wioską Bolgheri. Wyjątkowe terroir, gleba Bolgheri, warunki naturalne, ekspozycja na wiatr i mikroklimat łączą się, aby umożliwić wzrost winorośli o doskonałej jakości, z owoców której powstają niebanalne i wyjątkowe wina.
Tenuta Giustini
Giustini to winiarnia położona nieopodal wybrzeża, miejsca idealnie nadającego się pod względem klimatycznym do uprawy winorośli. Chłodna bryza znad morza i gorące dni wydobywają z winogron to co najlepsze. Winiarnia prowadzona jest przez Giuseppe Papadopoli oraz jego dwóch synów Federico i Salvadore. Ich wina to połączenie tradycji winiarstwo południowych Włoch wraz z nowoczesną nutą lekkości win oraz designu etykiet.
Tenuta San Guido
Tenuta San Guido to kultowa włoska winiarnia której historia sięga prawdopodobnie roku 1944 kiedy to Mario Incisa della Rochetta zasadził szczepy Cabernet Sauvignon na wzgórzach w Bolgheri.
Villa Mattielli
Około 20 km od Werony powstaje jedno z najbardziej rozpoznawalnych, najlepiej sprzedających się białych włoskich win – soave.
Vini Tonon
Winiarnia założona w 1936 roku przez Pietro Tonona i rodzinę Tononów przekazuje jego naukę od trzech pokoleń. Vini Tonon to firma rodzinna, która od samego początku wyróżniała się ciągłym rozwojem, innowacjami technologicznymi, ale zawsze szanując tradycję. Wyjątkową jakość produkowanych win osiągają dzięki dbałości o winnicę, technikom zbiorów i procesowi winifikacj, aż do dokładnej kontroli smaku.