Temperatura serwowania

Temperatura podawanego wina



  • Wina w roli aperitifów podaje się w temperaturze pokojowej lub schłodzone (do 10-13 stopni).
  • Wina białe chłodzi się do temperatury 8-10 stopni (im słodsze tym chłodniejsze).
  • Wina czerwone powinny mieć temperaturę pokojowa (16-20 stopni): burgundy najlepiej w granicach 15-16 stopni bordoskie ok. 18 stopni.
  • Szampan smakuje najlepiej, gdy jest dobrze schłodzony - do temperatury 5-6 stopni (dla utrzymania stałej temperatury butelkę można podać na stół w kubełku z lodem).
Zamknij

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych.
Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia.
Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.