Otwieranie wina

Otwieranie wina



Otwierając butelkę wina najpierw należy usunąć aluminiową lub plastikową folię otaczającą górną część butelki. Najłatwiej to zrobić rozcinając folię pod pierścieniem szyjki specjalnym nożykiem, który znajduje się przy korkociągu lub użyć profesjonalnej obcinarki.

Tradycja związana z etykietą spożywania wina nakazuje usunięcie całej folii, nie wszyscy jednak stosują się do tej zasady. Najważniejsze jest, by obciąć kapturek na tyle nisko, żeby nie doszło do kontaktu wina z metalem. Po uporaniu się z kapturkiem i banderolą należy przetrzeć wierzch korka ściereczką, aby usunąć wszelkie zanieczyszczenia. Po oczyszczeniu korka możemy przystąpić do odkorkowania butelki.

Przy otwieraniu butelki ważne jest, aby śrubę korkociągu wbić w sam środek korka. Kiedy prawie cała śruba schowa się w korku, opieramy metalową podpórkę korkociągu na szyjce butelki i stosujemy prostą metodę dźwigni, jedną ręką przytrzymując butelkę i podpórkę, a drugą pociągając do góry za uchwyt. Kiedy już prawie cały korek został wyciągnięty, wykręcamy go delikatnie, aby nie wystrzelił z hukiem.

Po wyjęciu korka należy delikatnie wytrzeć serwetką szyjkę butelki od środka i na zewnątrz. Następnie sprawdzamy wygląd i stan korka, (jeśli jest bardzo suchy, zapleśniały lub ma zacieki na całej swej długości, istnieje duże prawdopodobieństwo, że wino będzie niedobre). Przy nalewaniu bardzo dojrzałego wina lekko pochylony kieliszek powinno się trzymać za nóżkę i powoli nalewać wino po ściance kieliszka.

Przy nalewaniu wina młodego nie musimy trzymać kieliszka w ręku, należy jednak lać wino powoli, aby się nie wzburzyło. Powinniśmy również pamiętać, aby podczas nalewania nie zasłaniać swoją postacią butelki ani kieliszka, jak również o tym, że przy nalewaniu butelkę należy trzymać w taki sposób, aby była zwrócona etykietą do osoby, której serwujemy wino. Pamiętajmy, że kieliszków nie należy wypełniać „po brzegi" - wino nie rozwinie się wtedy w pełni i nie będziemy mogli docenić jego walorów aromatycznych i smakowych.

Kieliszki do białego wina należy napełniać najwyżej do połowy, natomiast kieliszki do wina czerwonego napełniamy w około 1/3.

Zamknij

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych.
Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia.
Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.