Co to jest wino?

Co to jest wino?


Wino jest to napój otrzymywany przez fermentację alkoholową winogron, moszczu gronowego (wino gronowe) lub owoców. Takie określenie stosowane jest w Polsce, natomiast w Unii Europejskiej kraje winiarskie zezwalają na stosowanie nazwy wino tylko w celu określenia wina gronowego wyprodukowanego z owoców rosnących w ściśle określonych rejonach. Wszelkie napoje otrzymane z innych owoców niż winogrona nie mogą nazywać się winem, lecz powinny być określane w inny sposób (np. wino jabłkowe jest nazywane cydrem).

Wina gronowe — jak wygląda ich klasyfikacja?

W związku z brakiem powszechnie uznanego systemu podziału win można je szeregować w różne podgrupy ze względu na konkretne właściwości. Biorąc pod uwagę procentową ilość alkoholu w trunku, wyróżniamy wina stołowe (zawartość alkoholu w granicy 9-15%) oraz wina wzmacniane o zawartości alkoholu równej 17-22%. Idąc dalej tropem prób podziału win gronowych, można również oprzeć się na ich barwie, która pokrywa się jednocześnie z różnicami w produkcji czy też zastosowaniu. Dzięki temu uzyskujemy chyba najbardziej wszystkim znaną systematyzację obejmującą:

  • wina czerwone,
  • wina białe,
  • wina różowe.

Oczywiście to tylko początek niezwykle rozbudowanej wiedzy na temat win, dzięki której świetnie sklasyfikować można je również ze względu na szczep winogron.

Najpopularniejsze jasne odmiany winogron:

  • chardonnay — jako że owoce tego szczepu nie mają wyrazistego smaku, idealnie sprawdzają się do tworzenia win o rozmaitym charakterze — wytrawnych, musujących czy słodkich,
  • sauvignon — wina z tej odmiany to orzeźwiające wytrawne trunki cechujące się zwykle dużą kwasowością.

Ciemne szczepy winogron — poznaj najważniejsze z nich:

  • merlot — umożliwia produkcję niezbyt kwasowych, jednak wyróżniających się wyższym poziomem alkoholu win,
  • pinot noir — nadaje winu stosunkową jasną barwę, a także pozwala na tworzenie niezwykle różnorodnych trunków.

Fenomen win wytrawnych

Nie da się ukryć, że to właśnie wina wytrawne, dzięki niewielkiej zawartości cukru są serwowane do większości dań. Nie pozostawiają słodkiego posmaku w ustach, dlatego też dla wielu bywają po prostu zbyt cierpkie, podczas gdy inni uwielbiają ich niezwykły aromat oraz głęboki smak. Co ważne, wina wytrawne produkowane są zarówno z jasnych, jak i ciemnych szczepów winogron, dzięki czemu oferują szeroki wachlarz unikalnych kompozycji dla podniebienia. Jakie są ich najpopularniejsze rodzaje? Z pewnością Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay czy też Muscat.

Słodkie wino — łagodny trunek dla każdego

Choć nie każdy zdaje sobie z tego sprawę, do powstania słodkiego wina konieczne są specyficzne warunki, doskonały klimat oraz mnóstwo pracy. Wynagradzają one jednak ten wysiłek łagodnym, słodkim, a często również rześkim smakiem. Jeśli mowa o kategoriach win słodkich warto wspomnieć m.in. o winach lodowych czy też części win wzmacnianych.

Wina gwarantują szeroką gamę rozmaitych doświadczeń smakowych, zwłaszcza przez mnogość ich rodzajów — wytrawne, półwytrawne, półsłodkie i słodkie. Znajdź swój ulubiony!

Zamknij

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych.
Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia.
Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.